HOT SUMMER

HOT SUMMER

ADAPTEAZA-TE PENTRU VERI CALDUROASE CU SANOVET

Cu cât zilele de vară devin mai calde, cu atât caii noștri încep să transpire mai mult. Este adesea subestimat câți litri de transpirație pierde calul în timpul efortului fizic. Odată cu aceasta, calul pierde în mod natural și o cantitate mare de minerale. Un cal poate elimina până la 15 kg de transpirație în câteva ore. Furnizarea unei linguri de sare adesea nu este suficientă.

Posibilele pericole ale pierderii excesive de transpirație pot include deshidratarea, supraîncălzirea sau crampele musculare.

Pentru a compensa această pierdere, electroliții ar trebui folosiți pentru a alimenta în mod optim calul și pentru a preveni simptomele de deficiență.

Cei de la SanoVet, au dezvoltat POWER TONIC pentru astfel de pierderi de transpirație. POWER TONIC înlocuiește aceste minerale și astfel ajută la regenerarea și menținerea performanței.

POWER TONIC este sub formă de pulbere și, prin urmare, poate fi adăugat pur și simplu în furaj. Cu toate acestea, POWER TONIC este, de asemenea, solubil în apă și, prin urmare, poate fi administrat și dizolvat într-un lichid.

În plus, produsul POWER TONIC poate face mult mai mult decât un simplu produs electrolit. Oferim calului nu doar sodiu, calciu, potasiu și magneziu, ci și vitamina A, vitamina D3, vitamina E, vitamina C, vitamina B1/B2/B6/B12, precum și oligoelemente zinc, fier și mangan. , cupru, iod și seleniu. Și alte câteva ingrediente. Așa că poți fi sigur că, calul tău este îngrijit optim după o performanță ridicată și o pierdere mare de transpirație pentru următoarea sesiune de antrenament sau următorul început al unui turneu. 

La fel ca oamenii, caii transpira pentru a-și controla temperatura corpului. Corpul ecvinului se termo-reglează prin degajarea de căldură prin transpirație; cu toate acestea, acest proces are și dezavantajele sale. Pe lângă o cantitate serioasă de lichide, organismul pierde și o cantitate mare de electroliți. Aceste lichide și electroliți trebuie să fie completate după transpirație pentru a evita deshidratarea și pentru a se asigura că toate procesele biochimice din corpul ecvinului continuă să funcționeze corect.

Forța motrice din spatele transportului de fluide
Electroliții sunt minerale care transmit impulsuri electrice prin organism. Au capacitatea de a se lega cu alți ioni pentru a forma cristale de sare. Electroliții sunt deosebit de importanți pentru reglarea fluidelor, menținerea echilibrului pH-ului în organism și pot fi considerați forța motrice din spatele transportului apei prin întregul corp. În plus, au o mare influență asupra funcțiilor musculare și nervoase. Cei mai importanti electroliti sunt Sodiu, Potasiu si Clorura.electroliti

Importanța apei
Electroliții joacă un rol important în reglarea fluidelor la cal. Ele ajută la prevenirea deshidratării, dar, desigur, apa este crucială în acest proces. Când administrăm electroliți, este important ca calul să aibă la dispoziție multă apă proaspătă de băut. Un cal de 500 kg bea in jur de 25-30 de litri de apa pe zi. La temperaturi ridicate, în condiții de muncă obositoare sau la iepele care alăptează, nevoia este semnificativ mai mare.

În efortul de a regla cantitatea de lichide pe care o primește calul tău, se recomandă să oferi apă numai în găleți. În acest fel, puteți măsura cu ușurință cât de mult a băut efectiv într-o zi. Când caii pierd o mulțime de lichide și electroliți, răspunsul la băutură poate fi perturbat și calul ar putea refuza să bea. Puțină sare pe limba calului îl poate determina să înceapă să bea. Nu numai cantitatea de apă pe care o bea calul într-o zi este de mare importanță, ci și calitatea apei de băut. Dacă se folosește apă dintr-o fântână, poate fi recomandabil să se analizeze apa pentru a se asigura că îndeplinește standardele de calitate pentru apa potabilă.

Sistemul propriu al corpului
Electroliții părăsesc corpul în diferite moduri: nu numai prin transpirație, ci și prin urină și fecale. În repaus, cantitatea de electroliți pe care o absoarbe un cal este strâns legată de cantitatea de electroliți care părăsesc corpul prin urină. Cu cât sunt absorbiți mai mulți electroliți prin fân, furaje sau suplimente, rezultă mai mulți electroliți care vor trece prin urină. Când calul începe să transpire, totuși, mai mulți electroliți vor părăsi corpul prin transpirație și numărul de electroliți din urină va scădea. În acest fel, calul își poate menține echilibrul electrolitic.

Pentru a menține echilibrul electrolitic, este important să ne asigurăm că cantitatea de electroliți care este absorbită în organism este proporțională cu cantitatea de electroliți care părăsesc organismul prin transpirație și urină. Dacă cantitatea de electroliți care este absorbită este mai mică decât cantitatea care este secretată prin transpirație și urină, rinichii vor compensa această deficiență datorită unui mecanism de economisire a electroliților. În acest caz, va dura două până la trei zile pentru ca bazinul de electroliți să se recupereze complet. Pentru caii de sport care transpira frecvent foarte mult, acest sistem corporal nu este intotdeauna suficient de eficient.

Administrarea electroliților după transpirație
Mecanismul menționat mai sus nu explică doar de ce cailor care transpiră frecvent ar trebui să li se administreze electroliți suplimentari; de asemenea, clarifică de ce momentul administrării electroliților este atât de important. Daca administram electroliti cu hrana dimineata, fara ca calul sa lucreze imediat dupa aceea, va creste absorbtia electrolitilor si secretia de electroliti in urina. Motivul pentru aceasta este că calul nu poate stoca electroliți.

Transport
Pe lângă antrenament, caii pot pierde o cantitate semnificativă de electroliți în timpul transportului. Într-o călătorie de 24 de ore, un cal poate pierde aproximativ 5% din greutatea corporală în lichide. Prin urmare, este extrem de important caii să primească o mulțime de fluide și electroliți înainte, în timpul și după transport. Înainte de călătorie, asigurați-vă că oferiți mult fân și furaje ușor digerabile, cum ar fi piure, combinate cu electroliți. În timpul și după călătorie, se recomandă, de asemenea, să oferiți o mulțime de furaje brute și mese ușor digerabile, în combinație cu electroliți și apă potabilă proaspătă din abundență.

Sarea singură nu este suficientă
Dacă dorim să reumplem toți electroliții pierduți în transpirație pentru a grăbi recuperarea, este indicat să oferim un amestec complet de electroliți. Sarea obișnuită conține doar sodiu și clorură și nu poate înlocui potasiul pierdut.
Atunci când alegeți un amestec de electroliți, asigurați-vă că aveți în vedere care purtător este utilizat și luați în considerare dacă acest purtător este funcțional în supliment. Fructoza, de exemplu, este un purtător funcțional, în timp ce grisul de grâu sau lucerna nu au nicio funcție nutrițională când vine vorba de electroliți. Informațiile despre transportatori pot fi găsite de obicei pe etichetă.

Electroliți pe tot parcursul anului
În timp ce electroliții sunt administrați în mare parte vara, nu are nicio valoare adăugarea lor la rația zilnică. Adăugarea de electroliți este benefică doar în timpul transportului, exercițiilor, competițiilor sau altor situații în care calul transpiră excesiv. Furnizarea de electroliți în acele momente este recomandabilă indiferent de temperatura exterioară sau anotimp. Desigur, caii transpira mai mult vara, dar țineți cont de acele antrenamente de iarnă în interior!

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.